Zeleno, ki te ljubim... umazano?!?

Šele takrat, ko bo posekano zadnje drevo,
šele takrat, ko bo zastrupljena zadnja reka,
šele takrat, ko bo ujeta zadnja riba,
šele takrat boste ugotovili,
da se denarja ne da jesti.
(Prerokba Indijancev Cree)

Ja, in če želimo preprečiti to kruto prerokbo, bomo morali naši prijateljici naravi pomagati, da bo čista, sveža, mladostna in vedno polna energije :)

Skrbeti... Kdaj nas za nekoga skrbi? Ne, skrb ne pride iz navade ali prisile... pride, če imaš nekoga rad, če ti nekaj pomeni... Kako imaš pa ti rad/a naravo?
Pa ne samo ta veliki okoljevarstveni mesec april, ko se vsepovsod govori o varstvu narave... Ampak prav vsak dan ... na različne načine.

Je pa morda april vseeno čas, ko lahko dobimo tudi kakšno idejo več, kaj narediti. Recimo ... tak natečaj, kjer lahko svoje odpadke spremenimo v uporabno stvar, zraven pa še kvalitetno preživimo svoj prosti čas in damo svoji ustvarjalnosti prosto pot?

pravila natečaja:

V natečaju lahko sodeluje prav vsakdo, ki bere tole sporočilo... tudi ti, zagotovo :)

Navodila so sila preprosta – iz odpadka ustvariti novo, uporabno stvar. Skupina ali posameznik, ki bo naredil najboljši reciklirani izzum, bo na naši eko akciji tudi nagrajen.

Na voljo imate naslednje »odpadke«:

tetrapaki mleka; plastenke; vosek izgorenih sveč; zamaški; kozarci za vlaganje; pokrovi za vlaganje; izgorena žarnica; polomljen dežnik; strgana obleka; tulci wc papirja (ali brisačk); prazne konzerve; jogurtovi lončki; časopisni papir (ali papir od reklam); kartonske škatle; ovitki od čokolade, bonbonov (alu folija, plastika…), jajčka kinder jajčk . 

  • poleg naštetega materiala lahko uporabite tudi katerekoli pripomočke za delo (lepilo, šivalni pribor, žaga, kladivo, škarje, posoda, ogenj…)
  • uporabite lahko tudi naravne surovine, ki so obnovljive (les, kamen, rastilne…)

KOMISIJA bo ocenjevala:

  • izvirnost (izvirna ideja, ne pobrana iz interneta J)
  • ekološkost materiala (ali je resnično narejen iz odpadkov, ali vsebuje kaj »ne-eko«
  • uporabnost materiala – ali ga lahko resnično uporabimo, ali je samo še en »praholovilec« na polici

Skupina ali posameznik lahko tekmuje tudi z večimi izdelki. Izdelke morate prijaviti komisiji – po elektronski pošti ali na Fb naložite fotografijo izdelka, dopišete avtorja/e ter material, iz katerega je stvar izdelana. Vse izdelke pošljite na skavti.koroska1@gmail.com ali naložite na fb ter označite nanj Steg Zvezdni veter najkasneje do petka, 26.4.

 Zmagovalni izdelek bo razglašen in nagrajen na EKOLOŠKI AKCIJI STEGA ZVEZDNI VETER, ki bo 27.4. s pričetkom ob 9.00 in zaključkom ob 13.00.

Na srečanju se boste lahko naučili marsikaterega ustvarjalnega načina reciklaže odpadkov (kako izdelati papir?; Kako pretopiti preostanek voska v lepo svečo? Kako uporabiti staro majico? pa še kaj...) Skupaj pa se bomo tudi podali ob bregova reke Mislinje in ju poskušali očistiti navlake, ki je tam še od novembrskih poplav.

Podrobnejše informacije pa lahko dobite na skavti.koroska1@gmail.com, preko zasebnega sporočila na FBju stega Zvezdni veter ali pa povprašate katerega izmed skavtskih voditeljev stega Zvezdni veter.Zeleno, ki te ljubim... Spet Zeleno!! :) 


Objavljeno v STEG

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.